måndag 24 augusti 2009

Nyemission bra både för Swedbank och banksystemet

Swedbank har fått stå ut mycket spott och spe i såväl blogginlägg media media som vid fikabord och tv soffor runt om i Sverige. Jag tror alla är överens om att bankens risktagande i Baltstaterna och Ukraina varit på tok för höga vid fel tillfällen och det tragiska är att Swedbank varit med och upprepat många av de misstag som genomfördes under den svenska bankkrisen. Man kan lugnt ställa sig från om vad ”sparbanken” lärt sig av 90-talets finanskris i Sverige.

Swedbanks aktieägare har straffas dyrt för detta, i rejäla kursfall för aktien och först en nyemission och nu inte allt för lång tid efteråt ytterligare en nyemission. Rekordvinster har vänts till rörelseförluster med kreditförlusterna inräknade. De båda nyemissioner uppgår nu sammanlagt till 27Mdr vilket faktiskt är ungefär lika mycket pengar som Swedbank/föreningssparbanken har haft i aktieutdelningar sedan dessa fusionerades samman. Var enda krona som delats ut har nu på kort tid stoppats tillbaka. Lagom kul, kan jag tror för gamla aktieägare.

Men samtidigt idag så skall man nog inte glömma bort att dessa båda nyemissioner ger Swedbank rejält starkare finanser och om jag förstår saken rätt så får man efter den nu kommande nyemissionen en av hela europas starkaste balansräkningar bland banker. Å andra sidan lär det behövs då Swedbank med sin affärsexponering inte direkt har den roligaste profilen på affärsverksamhet med banking i Baltikum, Ukraina osv. Men att Swedbank nu med privata pengar genomför en nyemission är någon som är bra för hela det svenska banksystemet. Ju mer eget kapital som finns i de svenska bankerna desto bättre för hela banksystemet, har vi dessutom mycket privat kapital i våra banker så minskar risken att staten måste agera lender of last resort som i fallet Carnegie och Kauphing Sverige.

En intressant passus i denna nu föreslaga nyemission är att ett antal fristående sparbanker nu förmodas öka sin ägarandel i Swedbank. Denna gång är det de starkaste sparbankerna som stärker greppet och inte de sparbanker som tidigare hade bildat ett gemensamt bolag. Nu i denna nyemission är det ett antal fristående sparbanker som stärker sin position. En av många är t.ex. lilla Varbergs sparbank som tidigare hållit sig helt utanför sparbankernas belånade affärsbolag som nu har köpt in sig och nu äger en knapp procent av Swedbanken, helt själva.

Men till sist måste man ställa sig frågan, hur kan aktieägarna i Swedbank ha förtroende för den nuvarande ordföranden? Han som är ”arkitekten” bakom Ukraina och de senaste årens kraftiga expansion i Baltstaterna. För mig är det ganska obegripligt…….

1 kommentar:

  1. Även Lidköpingssparbank ligger väl runt 1% de kommer garanterat öka igen.

    SvaraRadera

MediaCreeper